OM OSS

Hur väljer jag det bästa litiumbatteriet?

Vår målsättning är att för varje kund erbjuda det litiumbatteri som passar BÄST avseende; storlek, system och pris / livslängd. Vi fokuserar på batterier för Yacht & RV, där det är som mest komplext när det gäller laddning, skydd och säkerhet.

Olika batterier och system

Vi har noggrant undersökt olika batterier på den europeiska marknaden. För några år sedan fanns det väldigt få alternativ som passade för båtar. De alternativen finns fortfarande kvar men är väldigt dyra och har även flera begränsningar som batterihöjd, dåligt LVP-skydd, samt saknar bra laddningsreglering.

De senaste åren har det kommit alternativ av 12V-batterier med inbyggd elektronik som fungerar som ett skydd (PCM*) men som också begränsar max ström. Vi säljer även denna typ av batterier och vårt batteri (svart) har celler som är förbundna med skruv istället för den enklare och billigare varianten med punktsvetsat stålband. Denna typ av batteri fungerar bra i mindre installationer som inte har hög ström från inverter, bogpropeller eller liknande. (* Notera att PCM, Protection Circuit Module inte är ett BMS, men den termen används ofta felaktigt i marknaden för denna typ av batterier. Vi rekommenderar därför att PCM-batterier bör kombineras med externt system). 

Vi erbjuder även andra alternativ till bäst pris och prestanda, utan begränsning av ström. Storsäljaren är Cell Pack som vi har levererat till många långseglare, men även till många andra båtar med krävande behov. Vi erbjuder samtidigt hela utbudet:

 • Cell Pack, där alla cellerna i varje Pack har balanserats som en enhet. Till Cell Pack finns tillval av polskydd för säkert skydd mot kortslutning, samt system för säker reglering och maximal livslängd. Finns i 12, 24, 48 V, eller högre.
 • För D.I.Y. säljer vi även enskilda celler 3,3 V till grossistpris. 
 • För mindre installationer säljer vi 12 V batterier (block):
  • Smart Lithium 12 V (för PCM-batteri bör max 2 parallell-kopplas)
  • Winston 12 V (ska inte parallell-kopplas då livslängden förkortas)
  • Victron 12 V (passar att parallell-kopplas till större installationer)

Av de två marknadsledarna rekommenderar vi den globala ledaren; Victron Energy som har det största produktutbudet och de mest intressanta produkterna. Vi säljer samtliga produkter från Victron (tillsammans med system).

Ambition att vara bäst på litiumbatteri till båtar

Vi designar system och har  utvecklat en unik laddningsreglering, CRför båtar och husbilar med olika typer av laddare. Vi har även designat ett nytt BMS som kommer vara speciellt anpassat för båtar, men här pågår fortfarande utveckling och tester. Vi är ledande på batterisystem med olika kombinationer av batterier, samt olika spänningar. Vi har smarta lösningar och system med backup, men även inkoppling av kombi-laddare (med inverter) i ett uppdelat system, med eller utan CAN-styrning.

Höga krav på säkert system för båtar

För båtar ställs extra höga krav på systemet med hänsyn till säkerhet och skydd av batteriet. Alla typer av skydd och system innebär också en risk att batterispänningen plötsligt bryts när båten är i drift. Därför har vi fokus på att systemet även är säkert för båt och besättning vid händelse av blackout.

 1. Säkerhet för Båt & Besättning med Master Switch. Vid händelse av blackout, så är det snabbt och enkelt att endast vrida på en switch för att koppla in backup-batteri till navigationsinstrument och annan säkerhetsutrustning.
 2. Säkerhet för litiumbatteriet när LVP bryter, vilket innebär att om batteriet lämnas på och lågspänningsskyddet bryter, så klarar batteriet stå en lång period. Alla andra system på marknaden fortsätter att förbruka en svag standby ström som kan förstöra batteriet.

Att koppla med smarta funktioner ger säkerhet för båt & besättning och säkert skydd från att batteriet dör i förtid. Vi erbjuder även manual och support för våra kunder, så att installationen av litium-systemet blir enkel och säker

Grundare och ägare av MasterLi AB som driver BEST LiTHIUM BATTERY.com är Mikael Garton som har lång praktisk erfarenhet av batterisystem. Med den egna båten, Duplexity har alla BMS och system testats under tuffa förhållanden.

Mikael är utbildad elingenjör och civilekonom.

 

WWW.BESTLiTHIUMBATTERY.COM

managed by MasterLi AB